BOŠNJACI ŠOKIRANI: VELIKI VOĐA IZETBEGOVIĆ NA UDARU FBI-a I POD ISTRAGOM ZA ŠVERC ORUŽJA!

Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH i lider SDA, osim toga što je naoružavao svoju stranačku vojsku, bavio se i nelegalnom trgovinom naoružanja, saznaje „Alo!”.

 

Alo” tvrdi da je imao uvid u dokumente u kojima se navodi da je kontrolu tokova novca koji je od oružja završavao u džepovima Izetbegovića i njegovih najbližih saradnika istraživao čak i FBI, kao i ministarstvo pravde SAD

– Dvočlana delegacija iz SAD boravila je u Sarajevu i zvanično pročešljala dokumentaciju SIPA i Tužilaštva BiH, a sve zbog sumnje u nezakonitu prodaju oružja od strane ljudi bliskih lideru SDA, a novac je kasnije, kako su tvrdili, potrošen za finansiranje izborne kampanje – kaže izvor lista iz bezbjednosnih službi.

Prema dokumentaciji, početkom oktobra 2016. godine u zvaničnoj službenoj posjeti tužilaštvu i SIPA boravila je dvočlana delegacija FBI i ministarstva pravde SAD radi ispitivanja navoda da je američko preduzeće (ime poznato redakciji) prekršilo američki zakon o suzbijanju korupcije američkih pravnih subjekata koji posluju u inostranstvu.

Naime, postoji osnovana sumnja, za koju je FBI posebno bio zainteresovan, da je to američko preduzeće sa predstavništvom u Goraždu zajedno sa firmom iz Konjica proneverilo 650.000 dolara.

– Pomenuti novac je preko banke sa Floride i Nigerije završio na privatnim računima bliskih saradnika Bakira Izetbegovića. Pomenuta novčana sredstva preusmjeravana su tokom marta 2016. godine i odnosila su se na isplatu dvije pošiljke inicijalnih kapisli, a korišćena su za finansiranje predizborne kampanje SDA u BiH – navodi se u dokumentima.

Dio ovog novca Bakir Izetbegović je takođe koristio, što je „Alo!” već objavljivao, da formira i naoruža svoju privatnu paravojsku. On je, prema saznanjima lista, od „gubitaka” u namjenskoj industriji BiH koji su svakog mjeseca premašivali 10 odsto, što su gubici koji nigdje u svjetskoj industriji nisu zabilježeni, ostvarivao novčanu dobit. Dio tih „gubitaka” municije i oružija je koristio kako bi naoružao paravojsku SDA, deo je prodavao i finansirao svoju kampanju, a sve to uz saglasnost kontrolora iz SAD.

Darko Trifunović, profesor na Fakultetu bezbjednosti, kaže za „Alo!” da je javna tajna da oružje koje nestaje u BiH ide u ruke Bakira Izetbegovića koji štiti određene strane grupacije u BiH. Bakir je glavni čovek Muslimanskog bratstva za Balkan, a Muslimansko bratstvo je osnova iz koje su ponikli Islamska država i Al Kaida – kaže on.

 

Globalno.org/Alo.rs

(7544)

BOŠNJACI ŠOKIRANI: VELIKI VOĐA IZETBEGOVIĆ NA UDARU FBI-a I POD ISTRAGOM ZA ŠVERC ORUŽJA!

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-