Bivši direktor EP Jerlagić o Jablaničkom jezeru: Nije valjda neko odlučio da proizvodi struju na minusima

– Uvijek se 1. novembra obori kota Jablaničkog jezera, odnsono ispusti dio vode. To se radi na početku sezone obilnijih padavina, kada se očekuje veći priliv vode, tako da bi jezero moglo prihvatiti i te dodatne količine, odnosno takozvane velike vode. Međutim, ove godine su bili “minusi”, nije bilo puno padavina, velikih voda nije bilo, tako da je ta kota dodatno smanjena – kaza je Jerlagić za Faktor.

Prema njegovom mišljenju, poslovanje Elektroprivrde BiH u ovom konkretnom slučaju nema mnogo veze sa vodostajem jezera.

– Vrijeme, odnosno vremenske prilike su sada nauka. Potrebno je predvidjeti koliko će biti padavina u narednom periodu, kakve će biti temperature, hoće li biti kiše, snijega i slično. Mislim da neko, ko je u Elektroprivredi BiH za to zadužen, nije obratio pažnju na to kakvo će vrijeme biti u narednih mjesec do mjesec i po dana, tako da je kota vode oborena i ispod one planirane od 1. novembra. Mislim da ovo nema veze sa vođenjem sistema, osim ako neko nije, gluho bilo, sebi dao za pravo da proizvodi struju na HE Jablanica kada su bili veliki “minusi” i kada nije bilo dovoljno električne energije iz termoelektrana – dodao je Jerlagić.

Šta god da je razlog za prekomjerno ispuštanje vode, činjenica je da je šteta načinjena. Prema mišljenjima stručnjaka, bit će potrebno i nekoliko decenija da bi se ekosistem Jablaničkog jezera vratio u prvobitno stanje.

Zanimljivo je da se iz Elektroprivrede BiH do sada niko nije oglasio i pokušao dati bilo kakvo objašnjenje za ekološku katastrofu koja je počinjena. Direktor EPBiH Bajazit Jašarević danas nije odgovarao na naše telefonske pozive.

(Faktor.ba)

(2599)This post has been seen 18091 times.

Bivši direktor EP Jerlagić o Jablaničkom jezeru: Nije valjda neko odlučio da proizvodi struju na minusima

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-