Bivši direktor EP Jerlagić o Jablaničkom jezeru: Nije valjda neko odlučio da proizvodi struju na minusima

Iako se i ranije dešavalo da nivo Jablaničkog jezera značajno opadne, njegov vodostaj nikada nije bio ovako nizak još od 1953. godine, kada je jezero i formirano, tvrdi bivši direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić u razgovoru za Faktor.

 

U proteklih mjesec dana stanovnici općina Konjic i Jablanica svjedoci su, slobodno se može reći, ekološke katastrofe, nestanka Jablaničkog jezera. Ova akumulacija je sada svedena na uski tok rijeke Neretve. Prema tvrdnjama mještana ovih općina, do katastrofe je došlo zbog toga što je Elektropriveda BiH na brani HE Jablanica ispustila više vode nego što su to radili inače.

Jerlagić u izjavi za Faktor kaže kako Elektroprivreda BiH svake godine ispušta dio vode iz Jablaničkog jezera.

– Uvijek se 1. novembra obori kota Jablaničkog jezera, odnsono ispusti dio vode. To se radi na početku sezone obilnijih padavina, kada se očekuje veći priliv vode, tako da bi jezero moglo prihvatiti i te dodatne količine, odnosno takozvane velike vode. Međutim, ove godine su bili “minusi”, nije bilo puno padavina, velikih voda nije bilo, tako da je ta kota dodatno smanjena – kaza je Jerlagić za Faktor.

Prema njegovom mišljenju, poslovanje Elektroprivrde BiH u ovom konkretnom slučaju nema mnogo veze sa vodostajem jezera.

– Vrijeme, odnosno vremenske prilike su sada nauka. Potrebno je predvidjeti koliko će biti padavina u narednom periodu, kakve će biti temperature, hoće li biti kiše, snijega i slično. Mislim da neko, ko je u Elektroprivredi BiH za to zadužen, nije obratio pažnju na to kakvo će vrijeme biti u narednih mjesec do mjesec i po dana, tako da je kota vode oborena i ispod one planirane od 1. novembra. Mislim da ovo nema veze sa vođenjem sistema, osim ako neko nije, gluho bilo, sebi dao za pravo da proizvodi struju na HE Jablanica kada su bili veliki “minusi” i kada nije bilo dovoljno električne energije iz termoelektrana – dodao je Jerlagić.

Šta god da je razlog za prekomjerno ispuštanje vode, činjenica je da je šteta načinjena. Prema mišljenjima stručnjaka, bit će potrebno i nekoliko decenija da bi se ekosistem Jablaničkog jezera vratio u prvobitno stanje.

Zanimljivo je da se iz Elektroprivrede BiH do sada niko nije oglasio i pokušao dati bilo kakvo objašnjenje za ekološku katastrofu koja je počinjena. Direktor EPBiH Bajazit Jašarević danas nije odgovarao na naše telefonske pozive.

(Faktor.ba)

(2605)

Bivši direktor EP Jerlagić o Jablaničkom jezeru: Nije valjda neko odlučio da proizvodi struju na minusima

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-