AMERIČKI PROROK TVRDI: Tramp će biti smijenjen ili daje ostavku

Američki politički povjesničar Alen Lihtmen, poznat po tome da je predvidio izbor nekoliko predsjednika SAD, tvrdi danas da će novoizabrani američki predsjednik Donald Trump najvjerojatnije biti smijenjen ili će sam podnijeti ostavku.

 

Profesor na Američkom sveučilištu u Washingtonu i redoviti politički analitičar Si-En-Ena je to izjavio turskoj agenciji Anadolu, prenosi avaz.ba.

Navodi se da je američkoj i svjetskoj javnosti Lihtmen poznat po metodama kojima je točno predvidio ishod svih predsjedničkih izbora u Americi od 1984. godine.

Riječ je o modelu kojeg naziva “Keys” (Ključevi), uz pomoć kojeg je predvidio pobjednike predsjedničkih izbora u Americi od 1984. do 2012., uključujući i ovogodišnje, 8. studenog.

Lihtmen tvrdi da se kod “predviđanja” oslanja na 13 ključeva, odnosno pokazatelja na temelju učinka stranke koja trenutno “drži” Bijelu kuću.

On precizira da ukoliko na šest pitanja odgovor bude negativan, vladajuća stranka će izgubiti utrku za predsjednika.

Pitanja se odnose na uspjehe u gospodarstvu, socijalnom stanju, vanjskoj politici, skandale i druga pitanja.

“Predvidio sam rezultate koristeći sustav koji sam razvio 1981. godine, a koji se temelji na tezi da su predsjednički izbori presuda snage stranke koja je trenutno u Bijeloj kući. Sustav je ispravno predvidio svake izbore od 1984. godine. Istraživao sam “ranjivost” stranke, odnosno ovoga puta demokrata. To uključuje gubitke u 2014. godini u Americi, nedostatak politike u Obaminom drugom mandatu, kao i lošu vanjsku politiku. Pri tome se nisam vodio rezultatima anketa “, rekao je Lihtmen.

On je ljetos više puta u medijima izjavio da će Demokratska stranka, stranka odlazećeg američkog predsjednika Baracka Obame, izgubiti u utrci za Bijelu kuću. Pri toj tvrdnji ostao je i nakon što su ankete pokazale blagu prednost demokratske kandidatkinje Hilar Clinton, koja je imala veću podršku od republikanca Donalda Trumpa, koji je na kraju odnio pobjedu.

Iako trenutni pokazatelji ne ukazuju na to da bi Trump mogao biti opozvan, Lihtmen kaže kako je to “njegova nova prognoza”.

“Mislim da je moguće da Trump bude opozvan ili da sam podnese ostavku na prvu naznaku problema, za to postoje dobre šanse. Nisam siguran da on zapravo želi odgovornost predsjednika. Osim toga, cijeli život igra brzo, kršio je zakone pa bi to moglo da se preslika na njegov predsjednički mandat “, ocjenjuje Lihtmen.

Smatra da je Trump “također postavio ozbiljnu mogućnost sukoba interesa između američke nacionalne sigurnosti i njegovog privatnog biznisa, koji je sada u rukama njegove djece” i dodaje da opoziv Trampa “predviđa njegov instinkt”.

Podsjećajući da Republikanska stranka, čiji je Trump bio kandidat, ima većinu iu Bijeloj kući iu Senatu, Lihtmen kaže da toj političkoj stranci “pogoduje kandidat koji se može kontrolirati”.

“Na kraju, sami republikanci radije preferiraju predvidivog, konzervativnog potpredsjednika Majka Pensa, nego Trampa koji je potpuno nepredvidiv”, zaključio je Lihtmen za “Anadolu”.

(Tanjug)

(1304)

AMERIČKI PROROK TVRDI: Tramp će biti smijenjen ili daje ostavku

| Slider, Vijesti |
About The Author
-