Aleksa Milojević: Građani FBiH će morati vraćati oko tri milijarde KM duga RS-a

Dakle, u normalnim državama, kako navodi, vlada nikako ne može da dođe do zaduživanja u komercijalnim bankama, jer Centralna banka ima monetarnu vlast nad komercijalnim bankama. “No, kod nas je sve naopačke. Vlada ne može ništa da proizvode, nego se zadužuje. Budući da nema sredstava MMF-a, vlade su se okrenule najgorem izvoru finansiranja, a to je zaduživanje kod komercijalnih banaka”, navodi Milojević.

S druge strane, po njemu, to odgovara komercijalnim bankama, jer vlada ne može propasti i smatra se najsigurnijim platišom.

“Komercijalne banke dižu kamate, pod kojima se vlada zadužuje, takve da ih niko u svijetu ne pamti. Kada vlada u normalnoj državi posuđuje sa kamatnom stopom od jedan posto, smatra se da je ta vlada već u velikoj krizi. Kod nas se vlada galantno zadužuje sa četiri ili pet posto kamate”, rekao je Milojević, dodajući da je to potpuni finansijski kolaps.

“Ono što Dodik govori, to je za Ginisovu knjigu! On direktno kaže da spas leži u tome da Centralna banka BiH emituje novac, jer vlade nemaju novca. To može reći samo neko ko nema pojma o ekonomiji. Novac se stvara u proizvodnji. Ako ne postoji materijalna proizvodnja, a proizvodi se običan papir, to nije novac, nego bezvrijedan papir”, rekao je Milojević.

(BN televizija)

(758)

Aleksa Milojević: Građani FBiH će morati vraćati oko tri milijarde KM duga RS-a

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-