Ako dođe do revizije tužbe protiv Srbije, ŽIVOT U BOSNI VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTI – Ovo je NAJGORI MOGUĆI SCENARIO…

Pitanje mogućih blokada zajedničkih institucija ponovo se nametnulo nakon poziva predsjednika RS Milorada Dodika političarima iz SDS PDP i NDP, koji su u koaliciji sa SDA u Sarajevu, da bez odlaganja napuste zajedničke institucije do isteka roka do kojeg BiH može obnoviti tužbu protiv Srbije – 27 . veljače.

 

– Ukoliko Izetbegović ostane pri svom stavu i podrži reviziju postupka protiv Srbije, pozivam SDS, PDP i NDP da trajno napuste zajedničke institucije BiH, što će učiniti i predstavnici SNSD – rekao je Dodik.

Šehić tvrdi da bi nedolazak predstavnika iz RS na sjednice Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH značio potpunu blokadu donošenja bilo kakavih odluka u institucijama BiH.

– Ukoliko zastupnici iz RS ne bi prisustvovali sjednicama Parlamentarne skupštine BiH, to znači da se ne može ništa učiniti jer nema entitetske većine. Ne postoji mogućnost da se umjesto njih imenuju drugi zastupnici. Poslanika u BiH ne može smijeniti ni njegova stranka, jer je vlasnik svog mandata.

Kada je u pitanju Dom naroda BiH, nedolazak Srba značio bi da nema kompletnog kluba delegata jednog naroda – precizira Šehić, bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Kada je riječ o eventualnom povlačenju iz Vijeća ministara BiH, predsjednik SDS Vukota Govedarica tvrdi da to ne bi imalo smisla, jer bi ministre iz RS zamijenili njihovi zamjenici – Bošnjaci i Hrvati. Goveradica se poziva na izmjene poslovnika koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

Međutim, Vehid Šehić tvrdi da bi izostanak tri ministra iz RS blokirao rad Vijeća ministara BiH i da je nemoguće da u njihove fotelje uskoče zamjenici.

– Zamenicite ovlaštenje daju ministri; ne može bez toga. Zamjenik može samo po ovlaštenju ministra da poduzima neke radnje, a ne može odlučivati ​​u ime njega – kategoričan je Šehić.

I pored poruke predsjednika NDP Dragana Čavića da se treba povući iz Sarajeva, ukoliko revizija tužbe protiv Srbije zaista ode u Međunarodni sud pravde u Haagu, Savez za promjene još nije zauzeo jedinstven stav o ovom pitanju.

Predsjedništvo SDS danas će razmatrati dalje poteze, ali izvori “EuroBlica” kažu da ne treba očekivati ​​drastične poteze. Bar ne za sada.

– Povlačenje iz institucija Bakir Izetbegović bi iskoristio kao “dokaz” da je Republika Srpska ta koja blokira BiH, da je potrebno redefinirati entitetsko glasovanje u parlamentu, i to baš u vrijeme kada se sve glasnije priča o promjenama Ustava BiH. Interes RS, ali i Srbije, jeste da se o ovom pitanju ne diže prevelika buka, jer su šanse za reviziju tužbe nikakve – kažu izvori “EuroBlica”.

Što god da bude epilog, činjenica je da je najavljena revizija tužbe protiv Srbije razorila povjerenje u vladajućoj koaliciji na razini BiH. Eventualno povlačenje predstavnika RS iz zajedničkih institucija bio udarac koji bi najjače do sada zaljuljao budućnost BiH. Da stvar bude gora, Izetbegović je očito svjestan toga, što se vidi iz njegove izjave da BiH ulazi u najveću postdejtonsku krizu.

Za kritičara i književnika Envera Kazaza, Bakir Izetbegović je očito neodgovoran političar, a to argumentira činjenicom da nije formirao ozbiljan stručni tim koji bi ispitao mogućnost revizije tužbe protiv Srbije. Da jest, smatra Kazaz, taj tim bi radio javno, a javnost bi pravovremeno bila obaviještena o eventualno novim dokazima i bila bi pokrenuta ozbiljnija društvena rasprava.

– Budući da Izetbegović nije demokratičan, nego političar totalitarnog kalibra, on je stvar doveo do krajnjeg roka odlučivanja, a onda pokušava sebe prikazati kao velikog branitelja nekakvog bošnjačkog dostojanstva. Na taj način je samo razbuktao nacionalizam.

Političari iz RS su jedva dočekali takav potez, pa su i oni počeli razbuktavaju nacionalizam. Umjesto racionalne rasprave o prošlosti i suočenja s onim što se zbivalo u krvavom ratu u BiH, dobivamo uzavrelu političku scenu, gdje svaka politička protuha bilda svoj nacionalizam – kaže Kazaz za “EuroBlic”.

Govoreći o konačnom ishodu ovog slučaja, Kazaz kaže da je “vrlo jasno” da bi, u slučaju pokretanja revizija, Sud teško dao zeleno svjetlo.

– Na temelju onoga što smo mogli čuti u javnosti nema novih, jakih dokaza kojima bi se pravno argumentovali pokretanje revizije. Ali, ako nema takve rasprave u javnosti, onda je pitanje da li su bošnjački politički i pravni amateri zapravo manipulirali tako važnim pitanjem.

U prvom trenutku mi se čini da je najvažnije smirivanje strasti. Emocionalističke reakcije neće ni bošnjački ni srpska društveni prostor odvesti nigdje – zaključuje Kazaz.

(Agencije)

(2590)

Ako dođe do revizije tužbe protiv Srbije, ŽIVOT U BOSNI VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTI – Ovo je NAJGORI MOGUĆI SCENARIO…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-